Johnson County Community College

3 Campus Buildings Earn LEED Certification 

JCCC has joined the American College & University Presidents Climate Commitment (ACUPCC). One of the commitments is to design buildings that are certified Silver under the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) rating system. LEED is supported by The U.S. Green Building Council (USGBC), which is committed to transforming the way buildings are designed, constructed and operated. At JCCC, we believe that LEED Silver is a minimum for building standards and we strive to exceed this level. The college has constructed one Platinum, one Gold and one Silver-certified LEED building.

Galileo's Pavillion is LEED Certified

Galileo's Pavilion Certified LEED Platinum

Galileo’s Pavilion (GP), a 3,000 square foot, student-centered sustainable building on JCCC’s campus, opened in August of 2012. The building, which was certified as a LEED Platinum facility in August 2013, contains two general education classrooms and a student lounge. Galileo's Pavilion was conceived, designed and built by the University of Kansas Master of Architecture 2011-2012 Studio 804 program. The concept of a model green building on JCCC’s campus was inspired, subsequently advocated, and partially funded by the JCCC Student Sustainability Committee.

The purpose of the building is to demonstrate a variety of green building practices to students across campus, from technology programs accessing the HVAC system, to multi-discipline course offerings in the two classrooms, to students passing through the lounge and reading the detailed educational signage.

Building Features

The centrally-located, south-facing building incorporates a number of notable sustainable features, including:

  • A 9,68kW solar array of 44 photovoltaic panels and a 2.4kW wind turbine providing electricity directly to the building
  • Three floor-to-ceiling living green walls, one in each module of the building
  • LED lighting in the lounge and vestibules
  • Rooftop rainwater is captured and collected in a 1700 gallon cistern and is then used to irrigate the green walls and to supply the flush valves in the restrooms
  • Green roof trays help keep the building cool
  • Reclaimed glass windows provide ample daylighting
  • Repurposed slate chalkboards line the building exterior and accent the interior
  • Blown cellulose insulation
  • Concrete floors provide thermal mass for passive solar heating
  • Frosted louvers on the windows are fixed to provide maximum shading in the summer months
  • A rain garden slows and filters any rainwater running off the landscape

For more specifics on the particular sustainable features of Galileo’s Pavilion, take a peek at the educational panels viewable in the building lounge.

Galileo’s Garden Sculpture

Galileo’s Pavilion shares a site with Galileo’s Garden (1984), a sculpture by artist Dale Eldred, for which the building is named.  An homage to Galileo Galilei, the sculpture functions as a timepiece, tracing the sun’s path through the sky in a year. The sculpture previously stood alone on the same site, which was the most ideal location for the new building. Rather than relocate the sculpture, Studio 804 saw remarkable synergy between the building’s use of the sun and all of the ways they wished to incorporate the sun into the building’s design. They pursued a design with the sculpture in mind, placing it in the courtyard of Galileo’s Pavilion where it stands today.

Schedule A Visit

The lounge of Galileo’s Pavilion is accessible to visitors from 8 a.m.-9 p.m. Monday-Friday. If you wish to schedule a guided talk and tour for your class, club, or group, or if you are interested in holding a meeting or special event in Galileo’s Pavilion, email Kristy Howell or call 913-469-8500 ext. 2883. 

Olathe Health Education Center is Gold LEED Certified

Olathe Health Education Center Certified LEED Gold

Our first LEED-certified building achieved a LEED Gold rating due to the college's signing of the American College & University Presidents Climate Commitment in March 2008. This offsite building is 50,000 square feet and houses a diverse group of classroom and lab space as well as a conference center.

The flagship of OHEC’s sustainable practices is in the ground-source heat pump. The system uses 48 wells dug underneath the parking lot. These wells are 350 feet deep and use the temperature of the Earth to heat the building in the winter and cool it in the summer. The upfront costs of digging the wells, lining them with concrete, filling them with glycol and setting up the handling systems on either side of the building will be recaptured in energy savings.

The building also utilizes a good deal of daylight. It was oriented on the site to capture as much daylight as possible. Motion sensors and light detectors throughout handle light efficiency when daylight is absent. Native plants and local materials were used in the process of construction and landscaping the building. Other measures that help reach the Gold rating are, low VOC paints and sealants, recycled building materials and recycling during the construction process, Low flow water fixtures, and access to showers for those that choose to bike to work.

Hospitality and Culinary Academy is Silver LEED Certified

Hospitality Culinary Academy Certified LEED Silver

The 36,000-square-foot building houses seven kitchens: five culinary labs, an innovation kitchen and a demonstration kitchen in a culinary theater. This building was awarded a Silver LEED rating for points in sustainable site, water efficiency, energy and atmosphere, materials and resources, indoor environmental quality, innovation and regional priorities.