Galileo's Pavilion Open House

Galileo’s Pavilion

Galileo’s Pavilion was officially welcomed into the family of buildings that comprise JCCC at its open house Wednesday, June 20.

The environmentally friendly building was designed and constructed by students from Studio 804, a design/build program at the University of Kansas School of Architecture, Design and Planning

Don Weiss, chairman of the JCCC board of trustees, said the building was a reflection of the promise made by JCCC President Terry Calaway when he signed the American College and University Presidents Climate Commitment in 2008.

“Signing the commitment pledged the college to the development of a comprehensive plan to achieve climate neutrality as a campus and symbolized JCCC’s commitment to environmental sustainability on campus and in the community,” Weiss said.

Jay Antle, executive director of the JCCC Center for Sustainability, said in his remarks, “I want you to see this building, and I want you to think of students. It’s also about the students of Studio 804, and the contribution they have made…Every day, this building will be educating students on what buildings can be and should be.”

The 3,000 square foot building houses two classrooms, a lounge and exhibition/display space, and was built with a goal of achieving LEED platinum certification. Clad in reclaimed gray slate chalkboards, the building incorporates such energy-saving features as photovoltaic solar panels on the roof, a small, 2-kilowatt wind turbine, LED lighting, sedum rooftop plants and a rain-collecting cistern that will be used to water living walls of plants on the north sides of both classrooms as well as the lounge. 

Galileo’s Pavilion cost an estimated $700,000, a portion of which was paid for by a $1-per-credit-hour green fee paid by JCCC students.

TGalileo Pavilion Open Househe open house was scheduled to coincide with the summer solstice in honor of the artwork in the building’s courtyard. Galileo’s Garden, a sculpture by Dale Eldred that previously sat on the building’s site, was relocated to the courtyard on the south side of the building. That sculpture also provided inspiration for the building’s name.

JCCC science professors Doug Patterson and Lynne Beatty were on hand to show visitors how the Galileo’s Garden functions as a solar timepiece. Students from Studio 804 provided insight into the choices for fixtures, plants and building materials.

“This is a good building,” said John Gaunt, dean, KU School of Architecture, Design and Planning. “I congratulate the students and I thank everyone involved for this wonderful accomplishment.”